top of page

TIPS: SCHERMGRENZEN STELLEN

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021De voorbije jaren heb ik geleerd dat schermen mij totaal geen energie geven. Doelloos TV kijken, eindeloos scrollen op Instagram, van alles op de hoogte zijn van iedereen op Facebook, nieuws kijken, .... Heel gemakkelijk, niets doen. Neen, toch niet voor mij. Ik krijg er geen energie van. Het is echte een energievreter voor me.


Ik zie ook wel de mogelijkheden van al die technologie. Toch stel ik mijn eigen grenzen en dat voelt goed voor mij. Hierdoor:

 • heb ik een helder hoofd

 • ervaar ik meer ups

 • kan ik beter bij mezelf blijven

 • voel ik me minder bang

 • heb ik veel meer tijd voor dingen die me wel voeden.

Tijdens mijn coachings heb ik al gemerkt dat er vele mensen kampen met angst.

Kinderen ook! Kinderen kunnen vaak al die prikkels niet verwerken. Ze krijgen beelden te zien op internet die niet bestemd zijn voor hun leeftijd. Het systeem van een kind is voor die beelden nog niet klaar. Met alle gevolgen vandien... Uit ervaring geloof ik sterk dat schermgrenzen stellen echt kan helpen om je beter te voelen. Grenzen op gebied van tijd en grenzen op gebied van leeftijd.

Ook als je geen angsten hebt, is schermgrenzen stellen gezond...


Ik geef je hierbij enkele concrete tips mee:

 • Facebook op je gsm verwijderen. Alleen nog checken op je computer.

 • Mailbox van je gsm verwijderen. Alleen nog lezen en beantwoorden op je computer.

 • 'Schermtijd' instellen op je gsm. vb. gsm valt uit tussen 21u en 8u 's morgens. vb. na 20 minuten scrollen per dag op Instagram, valt de app uit.

 • 's Nachts je gsm in een andere ruimte leggen. (dus niet naast mijn bed)

 • GEEN nieuws kijken. Je omgeving houdt je wel op de hoogte.

 • Heel gericht TV kijken.

 • Je mails maximum 2 à 3x/week lezen en beantwoorden.

 • Terwijl je werkt, of niet wil gestoord worden, je gsm op stil zetten.

 • ...

Ik las ook ergens dat je na 4 dagen in de natuur zijn, zonder internet of telefoon, je 50% (!) creatiever wordt.


Misschien kan jij hier nog wat aan toevoegen. Laat het me gerust weten.


Hoe je schermtijd kan instellen, vind je hier: https://support.apple.com/nl-be/HT201304


Veel energie en tijd wens ik je toe!


Comments


bottom of page