TIPS: SCHERMGRENZEN STELLENDe voorbije jaren heb ik geleerd dat schermen mij totaal geen energie geven. Doelloos TV kijken, eindeloos scrollen op Instagram, van alles op de hoogte zijn van iedereen op Facebook, nieuws kijken, .... Heel gemakkelijk, niets doen. Neen, toch niet voor mij. Ik krijg er geen energie van. Het is echte een energievreter voor me.


Ik zie ook wel de mogelijkheden van al die technologie. Toch stel ik mijn eigen grenzen en dat voelt goed voor mij. Hierdoor:

 • heb ik een helder hoofd

 • ervaar ik meer ups

 • kan ik beter bij mezelf blijven

 • voel ik me minder bang

 • heb ik veel meer tijd voor dingen die me wel voeden.

Tijdens mijn coachings heb ik al gemerkt dat er vele mensen kampen met angst.

Kinderen ook! Kinderen kunnen vaak al die prikkels niet verwerken. Ze krijgen beelden te zien op internet die niet bestemd zijn voor hun leeftijd. Het systeem van een kind is voor die beelden nog niet klaar. Met alle gevolgen vandien... Uit ervaring geloof ik sterk dat schermgrenzen stellen echt kan helpen om je beter te voelen. Grenzen op gebied van tijd en grenzen op gebied van leeftijd.

Ook als je geen angsten hebt, is schermgrenzen stellen gezond...


Ik geef je hierbij enkele concrete tips mee:

 • Op mijn gsm heb ik Facebook verwijderd. Ik check alleen nog op mijn computer die in mijn werkruimte staat.

 • Op mijn gsm heb ik mijn mail verwijderd. Ik check en beantwoord mails alleen nog op mijn computer die in mijn werkruimte staat.

 • Op mijn gsm heb ik 'schermtijd' ingesteld. Om 21u valt mijn gsm uit tem 8u 's morgens. Als ik 20 minuten per dag op Instagram heb gescrold, valt de app uit.

 • 's Nachts ligt mijn gsm in een andere ruimte. (dus niet naast mijn bed)

 • Ik kijk GEEN nieuws. Mijn man houdt me op de hoogte van wat ik wil weten.

 • TV kijken doe ik heel gericht.

 • Ik check mijn mails maximum 2 à 3x/week. De mails beantwoorden doe ik alleen als het snel 'moet'...

 • Ik lees en beantwoord mijn mails wekelijks.

 • Terwijl ik werk staat mijn gsm op stil.

 • ...

Misschien kan jij hier nog wat aan toevoegen. Laat het me gerust weten.


Hoe je schermtijd kan instellen, vind je hier: https://support.apple.com/nl-be/HT201304


Veel energie en tijd wens ik je toe!